Despre Mine

Profesia de psiholog m-a facut sa descopar mereu lucruri interesante, iar universul in care traiesc este inepuizabil in aceasta privinta. Asa cum spunea Dna Negovan, profesoara mea din facultate, psihologia este o stiinta facuta cu arta.
Psihologia ma obliga sa vad partea frumoasa din oameni, sa fiu dependenta de informatie, sa inventez zilnic mii de sentimente, sa simt mai nuantat decat altii si sa ma cunosc in profunzime. Sunt obligata sa fiu la curent si cu fondul, si cu forma lumii pe care o vreau mai sanatoasa si mai frumoasa.

Bess Mc’ Neill spunea ca “Dumnezeu ii da fiecaruia cate un talent”. N-am fost curioasa sa-mi cunosc concret talentul, dar banuiesc ca am primit o abilitate deosebita de a studia oamenii, o foarte buna usurinta de a simti in locul altora (asta s-ar traduce prin empatie!), o pasiune de a-mi trai viata adevarat si frumos si dorinta incredibila de a crea.
Simt ca vocatia mea este sa ajut, sa comunic, sa port un mesaj care sa faca lumea in care traiesc putin mai buna. Psihologia este domeniul predilect in care eu pot spune ceva. Si cine nu vrea sa spuna ceva pe lumea asta?

Imi place sa ma autodepasesc si nu precupetesc niciun efort pentru a atinge desavarsirea care se confunda cu firescul. Pentru ca-mi doresc sa fiu foarte buna in profesia mea, am ales sa studiez temeinic, sa ma implic, sa cunosc, sa ma perfectionez continuu. In curand, termin al doilea masterat “Psihodiagnostic cognitiv si consiliere psihologica”, urmez cursurile Scolii de psihoterapie adleriana pentru a deveni psihoterapeut, particip la conferinte si workshopuri, desi, in psihologie, empatia si blandetea dubleaza sau tripleaza calitatile profesionale si oamenii vin ma degraba la oameni, oricate titluri ai avea. Cel mai important in profesia de psiholog este sa fii cinstit si sa crezi in cea mai importanta valoare umana, si anume, sufletul.

Sunt o eleva a filosofului Nietzsche, el fiind printre putinii care spun ca viata e un dar. La 20 de ani iubeam promisiunile, la 40 iubesc implinirile. Sunt mult mai bogata sufleteste acum si sunt la fel de tanara cu mintea, cu visele, cu emotiile si cu asteptarile de la viata. Nu mi-am pus niciodata intrebarea “ce-as schimba daca-ar fi s-o iau de la capat”, dar m-au intrebat altii. N-as schimba nimic. Suntem produsul zodiei sub care ne nastem (eu ma regasesc perfect in a mea!), familiei si mediului in care am trait, valorilor si temerilor care ne-au dominat existenta. Daca as schimba ceva, ar insemna sa fiu alta. Iar mie imi place de mine asa cum sunt.
Ma felicit ca inca mai am puterea sa invat si sa descopar, ma bucur ca-mi place sa-mi ascult sotul si sa-mi iubesc baiatul, ma felicit ca intr-o lume din ce in ce mai vitrega, reusesc sa raman om, sa iubesc si sa fiu iubita, sa fac si sa primesc bine.

Nu mi-a placut sa ma compar cu nimeni si nu mi-am propus vreun podium pe care sa urc, dar am simtit intotdeauna ca parintii mei sunt mandri de mine si stiu ca de foarte multe ori i-am surprins in mod placut pe cei care-au crezut in mine. Exista posibilitatea sa fi trecut de multe ori pe langa un tren important, poate am ratat niste oportunitati care m-ar fi propulsat profesional foarte departe, insa ma bucur de prietenia unor oameni adevarati, mi-am pastrat o liniste si un univers la care am tinut si care m-a ajutat intotdeauna sa raman eu insami. Cred ca increderea in sine este esentiala si trebuie neaparat dublata de vizualizarea performantei maxime, indiferent de distanta pana la ea.
Iubesc soarele, naturaletea, ineditul, parfumurile si cartile. Imi place sa caut in profunzimile sufletului meu si incerc sa ma fac vazuta, asa cum sunt cu-adevarat. Nu m-am plictisit niciodata. Mi-e sufletul plin de curiozitati, de sentimente, de dorinte umane incat nu stiu cum as putea sa simt aceasta stare. Singura cearta pe care o am cu ceva este cearta cu timpul, iar uneori, imi reprosez lipsa de rabdare.

Cele mai mari impliniri ale mele sunt familia mea, copilul meu si faptul ca am ajuns ceea ce am visat dintotdeauna: psiholog. As putea sa vorbesc zile intregi despre aceasta pasiune a mea: psihologia iti modeleaza sufletul, iti randuieste viata, iti indruma faptele, iti arata ce trebuie sa faci ca om.

E datoria fiecarui om, dupa cuvintele lui Jung, sa fim in stare a imprastia intunecimile dinlauntrul fiintei noastre, aprinzand in noi o “stea” care sa ne lumineze viata si astfel sa putem trai nu numai pe pamant, ci si sub cer.

Cred ca nimic nu e posibil fara a intelege ca deasupra noastra, asa cum spunea cineva, si anume Kant, se afla cerul instelat si ordinea morala.